NATATOMA voor Kalligrafie en Beeldhouwen.

 

 

 

 Hoe werd deze auto gebouwd:

 De eerste Merlins werden in een mini fabriekje gemaakt. De Merlin TF ( Type Ford) werd gemaakt in samen werking met de VW , duidelijk zichtbaar  aan de VW kever achterlichten.
De Merlin 2+2 is later verkocht als kitcar voor de meer handige sleutelaar.
Garage Rard Klinkers in Amersfoort heeft een 8 tot 10 tal voertuigen gemaakt voor de NL markt.
Ook zijn er via hem bouwpaketten verkocht aan partucilieren. 
In Duitsland zijn de bouwpaketten verkocht via de Firma Morr. 
Ook België had een dealers schap
 
Hier onder komen de bouwtekeningen en de omschrijving van de Merlin 2+2
(en aanvullingen voor de Merlin TF bezitter)

 Dit technische deel van de site is steeds in ontwikkeling

----------------------------------------------
Aandrijfas
 
Accubak

 

Deze accubak is van een Merlin 2+2

Monteer de accubak zoals aangegeven staat op fig 21. Deze zit rechts onder de motorkap. Monteer de accubak met wat ruitenkit voor de afdichting. Hetbis aan te raden de accubak niet te ver naar voren te zetten zodat er naderhand nog wat kabels of slangen voor de accubak langs kunnen lopen. Bij de Merlin TF is de accubak niet verzonken in de chassis. Vele bezitters hebben dan ook zelf een accubak gemaakt.
Heeft uw Merlin louvres in de motor kap zorg dan dat daar door geen water kan vallen op uw elektrische installatie. 

FOTO AFDEKKING TEGEN REGEN VOLGEN LATER 

 

Dit is de accu van een Merlin TF, deze is opgebouwd ten opzichte van de Merlin 2+2 deze is  verzonkens weggewerkt.

 

Aandrijfas 
Heeft u een nieuwe aandrijfas nodig of wilt u hem laten herstellen  ga dan naar : Een specialist in Apeldoorn.
 
Achteras
Achterwiel ophanging
Tekening van de 2+2

 

 

De constructie bij de TF is totaal anders, hier is gebruik gemaakt van grote schroef veren met in het midden de schokdemper. Hier is ruimt voor daar er geen achterbankje in de auto zit.

 

Om de bodem vrijheid van de TF te vergoten is er een nylon bus onder de veer geplaatst.

  

 

Om de uitslag van de achterbrug te beperken is er begrensings band aangebracht. 

   
Benzinetank

De benzinetank wordt achter onder de auto geplaatst. Zaag eerst de twee gaten uit de kofferbak, waar de benzinemeter, resp. vulslang doorheen gaan. De benzinetank zit vast met 4 beugels. Twee zitten vast op het frame, de andere twee op de carrosserie. Zie fig 23.

 

 Bij de Merlin 2+2 is er een benzinepomp aangebracht tegen de voorzijde van de tank.

 

Bumpers
De voorbumper-steunen zitten vast op het voortrein. U moet een extra gat bij boren.
De achterbumper-steun zitten direct vast op het frame.

 

 Voor bumper Merlin TF

    Achter bumper Merlin TF

FOTO VAN VOOR EN ACHER BUMPER MERLIN 2+2 VOLGEN

 
Clignateurs volgt
 
Dak

 

 

 

Het maken van het dak is werk voor een vakman. De zeilmaker van de Marinahaven in Lelystad is hier aan het werk. Over het resultaat ben ik zeer tevreden. foto 1 het model bepalen. foto 2 het patroon word op maat gemaakt. foto 3 het dak zit er hier los op zonderdrukkers. Deuren volgen later.

 

Dashboard

Er zijn duidelijke verschillen tussen het dashbard van de TF en de 2+2. Dit komt door de plaatsing van de stuurstang, bij de TF is dit een kleine buis en bij de 2+2 is deze uitsparing veel groter omdat de afwerking van de stuurstang ook is over genomen van de donorauto. Het gebruikte matriaal is zeer verschillend van Massief noten hout tot finerplaat tot alluminium.De fineerplaat hoorde bij het aanschaf pakket.

           

Dit dashboard is gemaakkt door Ton Weerheijm van massief walnotenhout + deurranden.

Het Dashboard is van een Merlin TF. Alleen de kosten van het hout was al €200. Met de hand gemaakt en 8x gelakt met hoogglans botenlak en daarna geschuurd met 1000 waterschuur papier om een mat effect te krijgen.

De Klokken zijn uit elkaar geweest en voorzien van nieuwe trimmen, die in verschillende modellen en kleuren te koop zijn.

Tevens zijn de klokken waterdicht gemaakt.

Deur
 Deur van een Merlin 2+2

Deur van een Merlin TF

Tussen beide foto's kunt u het verschil zien van de vleugel aan de boven zijde bij de Merlin 2+2 is deze vele malen smaller. De witte deur rijd aanzienlijk prettiger. De arm heeft meer steun.

 

 

   
De scharnieren van de deur waren standaard van brons en werden in de kleur mee gespoten.
 
 
Er zijn dorpel sets in omloop van RVS , met daar in het woord ,,Merlin''.

Difrentieel

   

Frame

  

Handrem
 
 
Het stellen van de handrem is altijd een probleem, bij de TF moet men zelfs de aandrijfas losmaken omdat er teweing ruimte is om met een steeksleutel een slag te kunnen maken.
 
Hoofdremcilinder  volgt
 
Kachel volgt
 
Bij veel type zit er geen kachel in de auto. De Merlins die dat wel hebben zijn er vaak later ingemaakt bijvoorbeeld uit een oud model Mini. Bij een 2+2 kunnen verschillende Ford kachels geplaatst zijn.
 
Kofferbak
 
De kofferbak scharniert d.m.v een pianoscharnier. Deze moet u vastzetten op de boddy en de kofferbak d.m.v. korte, nier roestende parkers. Het is raadzaam om de parkers iets te verzinken. Het kofferbakslot monteert u zoals aangegeven op de tekening Het is aan te bevelen aan de zijkant van de kofferklep twee nylon-bandjes te maken, zodat de klep niet helemaal geopend kan worden. zie ook figuur 15.

 

De kofferbak deksel van de TF is totaal anders deze sluit over een opstaande rand en is voorzien van een dikke rubber rand en is daar door meer waterdicht van de 2+2. Hij zit ook maar vast met 2 scharnieren.
 Motorkap
 

Pendaalbox

 

 

  

Het eenvoudigste is om de pendaalbox uit de Taunus in zijn geheel eruit te halen,zodat u dan gemakkelijk de pendalen kunt overzetten in de Merlin pendaalbox. Het gaspendaal moet zoals aangegeven in fig 27 iets worden berbogen. Hoeveel dat moet zijn kunt u eigenlijk pas naderhand bepalen als u de overige pendalen op hoogte gaat brengen. Het koppelingspendaal is namelijk te verstellen door middel van de contra-moeren op de versnellingsbak. Het rempendaal hebben wij verstelbaar gemaakt.

 

 

 

 De pendaalbox wordt gemonteerd zoals aangegeven op fig 29. U boort eerst in het midden van de pendaalbox een gaatje. Boor daarna ook een gaatje in het polyester en hang de pendaalbox voor proef op.  Breng de hoofdremcilinder ( fig boven) aan en controleer of de stand van de pendalen en pendaalbox u bevalt. is dit niet het geval, dan kunt u deze nu nog eenvoudig verplaatsen. Als u de juiste stand gevonden hebt, boort u aan de buitenzijde van de pendaalbox 4 gaten van 8 mm. Boor deze hierna door in het polyester,demonteer dependaalbox weer. leg aan de bovenzijde onder de motorkap de bijgeleverde ijzeren plaat, teken de gaten aan de onderezijde af en boor 4 gaten in de ijzeren plaat.U kunt hierna de pendaalbox er in monteren.

           

Radiator 

In veel gevallen is de motor compleet op het chassis gebouwd, en later is de carrosserie er over heen gezet. Dit kan problemen op leveren bij het vervangen van de radiateur. Tevens is er verschil in het type radiateur, te weten de dikte van de koel ribben, normaal gesproken zijn de boven en onderbak gelijk aan elkaar maar zit het verschil in de dikte van van de koel ribben. De koeling is bij een dikkere radiator natuurlijk beter maar het plaatsen er van is vele male moeilijker daar de koel vinnen erg dicht bij de radiator komen te staan. Bij monteren is veel voorzichtigheid geboden.

 

Reflectors 

  

 

 

eze kleine reflextors horen bij de Merlin en zitten links en rechts naast de nummerplaat.

 

 

 

 

       

De radiator is iets schuin geplaatst, om te zorgen dat de ventilator niet in de radiator grijpt. Bij verschillende type Merlins zal het verwijderen van de radiator problemen geven. Daar de chassie over de complete motor is geplaatst. U dient dan extra gleuven te maken in het polyester aan de linker en rechter zijkant om de radiator te doen uitnemen. Heeft men een dunne radiator dan is het raadzaam om een extra elektrisch ven te plaatsen aan de voorzijde van de radiator, (denk aan de draairichting van de ven) Temperatuur moet niet boven de 100 graden Celcius uitkomen.

 

Remmenleidingen

 De remleidingen worden aangesloten volgens onderstaand figuur 22 c. Zorg dat de leidingen strak langs de chassiebalken lopen zodat er geen beschadigingen kunnen optreden.( figuur 22 a en figuur 22b) Alle bevestigingsklemmen dienen voorzien te zijn van een rubbermantel om door slijten van de leiding te voorkomen.

Bij het aansluiten van de leiding op de wartel dient de velskraag mooi rond en glad te zijn om voor een goede afdichting te zorgen.  

              

                            

    

 
Ruit
De afstand van de bovenzijde van het ruit frame tot de binnenzijde van de carrosserie achter is ... cm. Monteer eerst de ruit in het frame door middel van enkele beschermende stukjes binnenband, ca. 15 stukjes. Boor, rekening houdend met de juiste stand van de ruit, de gaten in de body. Pas als de auto compleet gespoten is kunt u de ruit op de juiste wijze in het frame monteren. Dit gaat op z'n engels door middel van ruitenkit, maar wij doen het liever met ruitrubber-profielen. Zie fig 19 Spuit naderhand ook wat nadenkit tussen het onderste aluminium profiel en de carrosserie. 

         

Er zijn verschillende ruiten bij de Merlins waargenomen van , Glas, Kunststof ( niet toegestaan in Duitsland TUV) en Glazen ruiten met zonne bril kleuren in de boven kant van de ruit. Als extra kan men zijruiten monteren waardoor de rijwind meer langs de auto gaat. Deze ruiten kan men zelf maken of ze kopen van een MG of AC Cobra.

 
Ruitenwissers

             

 De auto beschikt over drie ruitenvegers. U moet hiervoor dus ook drie gaten boren. Boor deze gaten zoals aangegeven op figuur 33. U boort de gaten onder een hoek van 45 graden en een gat van 16 mm.De ruitenwissermotor wordt naderhand onder het dashbord aan de rechterzijde tegen de body aangeklemd, met de zelfde beugel waarmee de motor in de mini zat gemonteerd.De ruiten wisser is van BL. U hebt wel een nieuwe kabel nodig omdat de volle lengte gebruikt moet worden. Tudden de wielboxen wordt de kabel door pijpjes geleid. Deze pijpjes kunnen bijv van koper worden gemaakt met aan beide zijde een ,,kraagje'

Er bestaan ook Merlins met twee ruiten wissers, dit type komt minder voor.

 

figuur 27 Linksgestuurd en fig 27b Rechts gestuurde auto

 

Stuurkolom

 

De stuurkolom zit vast op de body bij het dashboard.zie fig 31. Boor het gat in de carrosserie zoals aangegeven op figuur29, waar de stuuras doorheen loopt. De stuurkolom loopt vlak langs de pendalenbox heen. Als u naderhand de juiste stand van de stuurkolom gevonden hebt, kunt u deze door middelvan een uitlaatklem nog vast zetten aan de p[endaalbox. De stuuras zit links voor op het frame nog vast aan een beugel, zoals aangegeven op fig32Boor de twee gaten in de beugel zie fig 28. Gebruik hiervoor wat langerebouten M8, zodat u dit ophangpunt van de stuuras nog iets richting de motor kunt verplaatsen, waardoor de stuuras zoveel  mogelijk in lijn komt te liggen.

Hier ziet u de stuurkolom van een Merlin TF, deze komt onder het dashboard vandaan.

Bij de Merlin 2+2 is er een stuk uit het dashboard gezaagd en zit de kolom aanzienlijk hoger.

 

 

Voorwiel ophanging

 

 

Vuldop

 

             

De vul dop kan op verschillende manieren worden geplaatst. Bij de TF is het meestal aan de zijkant zoals de rode Merlin foto aangeeft. De tankdop zit met imbusboutjes vast aan het polyester, daar aan is de rubberslang gemaakt die naar de 42 liter tank gaat.

Bij dit type is er geen ontluchtings slangetje. Bij tanken komt de brandstof soms  omhoog en loopt dan over de lak op de grond. Bij de witte Merlin zit het tankdop gat aan de rechter zijde net boven de achterlichten.

 

2+2 type blauwe foto is geplaatst op de kofferbak, de brandstof slang loopt recht naar beneden naar de 42 liter tank, bij verschillende type zijn er ontluchtings slangetjes gemonteerd.( zie fig 23 a)

 

 

 

***********************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

NATATOMA voor kalligrafie en beeldhouwen